De 7 plaatsen

Korte geschiedenis
Turnhout

Turnhout is een stad met een wat ongewoon karakter. Terwijl we aan de rand van het land liggen, zijn we ook het centrum van de dynamische ‘Stille Kempen’. De stad is dan ook de ideale uitvalsbasis voor een uitstap in de brede regio.

Daarnaast is Turnhout de enige centrumstad die natuur en cultuur op zo een indrukwekkende manier combineert. In het centrum kijk je naar voorstellingen in een van de grootste cultuurhuizen van Vlaanderen, de Warande. Of je wandelt door naar het kasteel van de hertogen van Brabant. Dit is het gerechtsgebouw van Turnhout gehuisvest in een van de oudste gebouwen van de stad. Het mooie pleinbegijnhof dat in 1998 erkend werd als UNESCO-werelderfgoed is ook meer dan de moeite waard. En niet te vergeten, de perfecte combinatie van speelkaarten en Turnhout. Cartamundi is de grootste speelkaartenproducent en het Nationaal Museum van de Speelkaart toont de geschiedenis en het gebruik van de speelkaart.

Maar waar zit de natuur dan? Wel, op amper tien minuten van het centrum wacht een mooie groene verrassing. Het uitgestrekte Vennengebied vormt niet alleen de groene long van de stad maar toont ook trots de meer dan duizend jaar Kempense natuurevolutie. De uitkijktoren en de Klein Engelandhoeve zijn extra troeven en doen dienst als rustpunt. De fietsbrug over het kanaal vormt de perfecte en fysieke verbinding tussen stad en groen.

En als u toch naar Turnhout komt, blijf dan ook nog even hangen. Dit kan door rustig door de winkelstraten te flaneren die samen een bruisend shoppinghart vormen. Kom terug op krachten in een van de vele horecazaken. Of op de camping in de natuur of in een van de hotels of gastenkamers binnen buiten het stadscentrum.

www.toerismeturnhout.be

Ravels
Station Baarlegrens

Ravels is een dynamische en groene grensgemeente gelegen in het noordoosten van de provincie Antwerpen. Je vindt de Kempense gemeente langs de drukke verkeersweg N12 van Turnhout naar Tilburg. De noord-zuidas verbindt de drie deelgemeenten Ravels, Weelde en Poppel. Sinds 1977 is Ravels een fusiegemeente, ontstaan door de samenvoeging van Ravels, Weelde, Poppel en de wijk Kijkverdriet van Oud-Turnhout.

Met een oppervlakte van 9 499 ha is Ravels de vijfde grootste gemeente van de provincie Antwerpen. Op 1 januari 2016 telde de gemeente Ravels 14 721 inwoners. De gemeente heeft 6 parochies: Sint-Servatius, Sint-Adrianus, Sint-Jan-Baptist, Sint-Michiel, O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans en Sint-Valentinus.

Door Ravels loopt de waterscheidingslijn tussen het Schelde- en het Maasbekken. Zo stroomt de Leyloop naar de Maas en de Wouwerloop naar de Schelde. Ravels is een landelijke gemeente met nog veel open ruimte en enkele uitgestrekte bosgebieden. Bekend zijn o.a. de gewestbossen, een gebied van 830 ha opengesteld voor bezoekers. Reeds vele toeristen hebben Ravels ontdekt als een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Het Bels Lijntje loopt door Ravels in het uiterste westen, in de dorpskern Weelde-Station. Deze dorpskern is ontstaan dankzij het Bels Lijntje zoals de naam ook aangeeft. Op het grondgebied van de gemeente stond het immense station Baarle Grens.

De Ravelse Pieren
De Ravelaars stonden vroeger bekend als arme lui en dat kwam waarschijnlijk door de armoede van de bodem. De welvaart in vroegere eeuwen hing helemaal af van de vruchtbaarheid van de grond. In arme grond zijn er geen pieren te vinden, dus men was in Ravels de koning te rijk toen de eerste pier te zien was. En die wilde men beslist in Ravels houden, want die zou welvaart brengen Dus legde men de pier aan de ketting. Dit was echter geen onverdeeld succes, want de pier kroop steeds terug onder de grond. Jaren later werd er op die plaats een tinnen blik gevonden met een kruik kruidige vloeistof en het recept ervan. Dit recept werd uiteindelijk het Ravels Pierke (voorlopig niet meer verkrijgbaar), samen met de Poppelse Janhagel (een kruidenkoek) de lekkernij van de gemeente. Bovendien bezorgde de legende de Ravelaars ook hun bijnaam “Ravelse Pieren”. Deze bijnaam diende als inspiratie voor het beeld ‘de Ravelse Pier’, te bewonderen aan gemeenschapscentrum De Wouwer.

De Weeldse Bokken
Weelde heeft een verzameling van bijnamen gekend. De meest gebruikte is zeker die van de Weeldse bokken. De naam wordt in verband gebracht met de dorpstwisten tussen de twee grote delen waaruit later twee parochies zijn gegroeid: de parochie van Sint-Michiel (het Kerkeneind) en die van Sint-Jan (Weeldestraat). De bokken waren die van de Weeldestraat, een naam die later voor alle Weeldenaren zou gelden.

De Poppelse Krombenders
Deze naam verwijst naar een legende rond de kerk. De toren van het originele kerkgebouw stond wat scheef. Tijdens WO II hebben de geallieerden de kerk beschoten omdat ze dachten dat er nog een Duitse post in zat. Bij de heropbouw is er een rechte toren op het kerkgebouw geplaatst. Waarom stond die eerst scheef? Het verhaal zegt dat Keizer Karel er eens op doortocht kwam en dat heel het dorp hem stond toe te juichen. Alleen vier boeren die in de toren zaten te klaverjassen, deden niet mee. De toren was daarvan zo onder de indruk dat hij zelf de keizer begroette. Hij boog, maar kon niet meer terug recht geraken. Om dat te gedenken liepen de Poppelaars voortaan met kromme benen en werden zij Krombenders.

www.toerismeravels.be

De beide Baarles

Baarle is het merkwaardigste dorp ter wereld. Het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog vormen een lappendeken van enclaves. Een enclave is een perceel grond dat helemaal omringd is door land van een andere nationaliteit. In Baarle zijn er zo dertig. Acht hebben de Nederlandse nationaliteit, tweeëntwintig zijn Belgisch.

Het ontstaan van de enclaves ligt in de verre middeleeuwen en het feodale stelsel van toen. Door erfopvolging ontstond er een Baarle-onder-de-Hertog en een Baarle-onder-de-Nassaus. Deze opdeling heeft de geschiedenis overleefd, zelfs de opsplitsing van België en Nederland. Het grensverloop zit in Baarle zo ingewikkeld in elkaar dat functionarissen van beide landen tot in 1995 hebben gepuzzeld om de grenzen definitief vast te leggen.

Bijzonder Baarle
Baarle is één dorp, maar bestaat uit twee gemeenten. Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit de kern Baarle-Hertog en het dorp Zondereigen. Het Nederlandse Baarle-Nassau bestaat uit de kern Baarle-Nassau en de kernen Ulicoten en Castelré. In Baarle zijn veel voorzieningen dubbel. Je vindt er twee gemeentehuizen, twee postkantoren, twee parochiekerken, twee elektriciteitsvoorzieningen, … maar water en gas worden voor beide Baarles vanuit Nederland geleverd. Er is één politiekantoor dat bemand wordt door zowel de Belgische als de Nederlandse politie. Dit politiekantoor bevindt zich in het Belgische gemeentehuis. De rijksgrens die dwars door het gebouw loopt maakt het gemeentehuis enig in de wereld!

De sfeer in Baarle is die van een levendige grensplaats. Baarle biedt het beste van twee werelden. De winkels zijn er elke zondag open. Op de voetpaden tonen witte kruisjes waar de grens ligt. Op de rijweg zijn dat metalen doppen. De grenzen lopen in Baarle ook door huizen. Aan de huisnummers zie je de Belgische en Nederlandse driekleur. De voordeurregel bepaalt dat de bewoners zich moeten inschrijven in de gemeente waar de voordeur staat.

Buitengebied
In schril contrast tot het gezellige drukke dorp staat de rust in het mooie buitengebied. Baarle kenmerkt zich door een afwisselend landschap van bosgebieden, uitgestrekte velden en de prachtige beekvallei van ’t Merkske. De beek meandert vlak op de grens door een uitgestrekt grensoverschrijdend natuurgebied van 6.000 ha. Het beekdal telt tientallen zeldzame plantensoorten en bijzondere vogels. Ook de oude bermen langs het fietspad “Bels Lijntje” zijn een belangrijke biotoop voor allerlei wilde planten en dieren. Tal van fiets- en wandelroutes lopen door het bijzondere buitengebied.

www.vvvbaarle.com

Alphen

Alphen-Chaam heeft alles te bieden waar steeds meer Nederlanders in drukke verstedelijkte gebieden alleen maar van kunnen dromen: ruimte en rust. Tienduizend inwoners leven in een buitengewoon natuurrijk gebied van tienduizend hectare. Uitgestrekte bossen, weilanden, heide en zandduinen, beken en vennen trekken aan je voorbij. Met de uitgebreide landgoederen zoals Anneville, Luchtenburg en Hondsdonk is het ook in cultuurhistorisch opzi cht een rijk gebied. Kortom: In Alphen-Chaam is het goed toeven.

Alphen-Chaam is 26 juni 2010 als eerste Brabantse gemeente Cittaslow gecertificeerd en maakt sindsdien deel uit van Cittaslow Nederland. Alphen-Chaam onderscheidt zich zoals alle Cittaslows op de beleidsterreinen Milieu, Infrastructuur, Kwaliteit van leven, Streekproducten, Gastvrijheid en Bewustzijn.

De gemeente Alphen-Chaam heeft dus alles wat voor toeristen de moeite waard is: rust, ruimte, een rijke historie, water, uitgestrekte bossen, weilanden, heide en zandduinen, beken en vennen. De Chaamse Bossen met de beekdalen en bolle akkers, recreatiegebied ’t Zand en de Alphense Bergen in Alphen en de Strijbeekse Heide met haar prachtige vennen zijn enkele van de vele schitterende locaties.

Het omvangrijke buitengebied van Alphen-Chaam leent zich prima om samen met de partner, vrienden of familie een weekend of een korte vakantie door te brengen. Er zijn verscheidene campings, kampeerboerderijen en bungalowparken. En niet te vergeten het grote natuurgebied ’t Zand met zijn zwem- en speelvijver, strand- en ligweides.

Bezoekers kunnen heerlijk dwalen door uitgestrekte bosgebieden. Er zijn veel wandel-, fiets- en ruiterpaden en verschillende dagrecreatieterreinen en picknickplaatsen.                                     www.vvvalphen-chaam.nl

Riel

Ontdek de Gôolse Geheimen
Het Bels Lijntje doorkruist ook de prachtige gemeente Goirle, met twee dorpskernen: Goirle en Riel. Riel had vier wachtposten en zelfs een eigen station toen het Bels Lijntje nog een spoorlijn was. Tijdens het fietsen krijgt u diverse ‘hints’ naar dit verleden. Ontdekt u ze onderweg?

Natuurgebieden en landgoederen
Behalve het Bels Lijntje, zijn er in de gemeente Goirle nog veel meer leuke Gôolse Geheimen te ontdekken. Denk maar aan de vele prachtige natuurgebieden, zoals de <Regte Heide en Riels Laag>. En landgoederen als <De Hoevens, Nieuwkerk, Gorp & Roovert en ’t Ooievaarsnest> zijn ook zeer de moeite waard om te verkennen. Bij ’t Ooievaarsnest kunt u zelfs nog een schaapsherder in actie zien die met z’n kudde Kempische heidelammeren door de natuur trekt.

Even afstappen
Ook de prachtige monumentale boerderijen aan ’t Zandeind zijn een plaatje. En wat dacht u van onze talrijke horeca- en winkelvoorzieningen, die het zeker waard zijn om van uw fiets te stappen? Bij vele horecagelegenheden kunt u de accu van uw E-bike opladen, zodat u daarna nog vele kilometers kunt maken. Als u geïnteresseerd bent in kunst, dan is de <kunstroute> door het Goirlese centrum ook interessant. Verder vindt u in winkelcentrum De Hovel in Goirle een <VVV-agentschap> bij boekwinkel Buitelaar, om u nog meer tips te geven.

Overnachten?
Redenen genoeg dus om uw tocht te onderbreken voor een bezoekje aan onze beide dorpskernen. Het centrum van Riel ligt slechts op zeer korte afstand van het Bels Lijntje en ook het centrum van Goirle is eenvoudig te bereiken. En wilt u nog wat langer in deze mooie gemeente blijven, dan zijn er legio overnachtingsmogelijkheden. Van camping tot luxe bed & breakfast of mooie groepsaccommodaties. Kijk op goolsegeheimen.nl om te zien welke geheimen u hier verder nog kunt ontdekken. Veel plezier!

www.goolsegeheimen.nl

Tilburg

Tilburg is altijd wakker. De stad heeft een rijke geschiedenis waarin textielnijverheid, wijnhandel en de Nederlandse Spoorwegen een grote rol spelen. Tilburg staat vooral met twee benen in het nu met talloze festivals, exposities en evenementen het hele jaar door. Varen in de Piushaven, winkelen in het Dwaalgebied, culinaire ontdekkingen in de vele restaurants en geïnspireerd worden in kleine galeries en prachtige musea. Kom Tilburg ontdekken!

Hedendaagse kunst en cultureel erfgoed
Museum De Pont heeft een grootse reputatie vanwege de rijke privécollectie hedendaagse kunst en indrukwekkende exposities van internationale topkunstenaars. Op loopafstand van De Pont ligt een imposante oude textielfabriek waarin het Textiel Museum is gevestigd. Design, kunst en erfgoed zijn hier bijna letterlijk met elkaar verweven. Het TextielLab, een open werkplaats voor onderzoek en productie, maakt het Textiel Museum uniek in zijn soort.

Vincent van Gogh was here
Vincent van Gogh kreeg in 1866 zijn eerste tekenles in het Paleis-Raadhuis in Tilburg. Nu, 150 jaar later, kunt u met eigen ogen zien hoe Vincents tekenlokaal eruitzag en u kunt hier workshops volgen op digitale tekenschermen. Combineer een bezoek met een Vincent van Gogh wandeling of een stadswandeling.

Excursie en bierproeverij bij trappistenbrouwerij La Trappe 
Bierbrouwerij de Koningshoeven, bekend van het La Trappe trappistenbier, is een van de weinige trappistenbrouwerijen ter wereld. Pak de fiets naar de brouwerij en ontdek de veelzijdige natuur. Maak kennis met het hele brouwproces en geniet in het proeflokaal van een van de La Trappe bieren.

Beleef de Spoorzone
Vanaf 1868 tot enkele jaren geleden was de Spoorzone de thuisbasis van de Nederlandse Spoorwegen. Treinen werden hier gerepareerd en opgeknapt. Nu vinden jonge ondernemers hun inspiratie in het rauwe en industriële karakter van de panden en de omgeving. Stap de geschiedenis in én voel de energieke vibes van het heden tijdens een rondleiding (op maat) door twee karakteristieke gidsen. Combinatie met lunch, high-tea of walking diner is mogelijk.

Struinen en shoppen in het Dwaalgebied
Vlakbij de centrale winkelstraat van Tilburg bevinden zich mooie straatjes met leuke winkels en sfeervolle eet- en koffiezaakjes. Achter de authentieke gevels van de prachtige statige panden gaan tal van verhalen over historisch Tilburg schuil. Ontdek dit Dwaalgebied tijdens een tour en dineer met tapas en drankjes van verschillende locaties in het gebied.

www.vvvtilburg.nl